Terkini! Notis Gangguan Bekalan Air di Selangor-KL-Putrajaya


Berikut adalah notis status terkini masalah serta isu gangguan bekalan air untuk rujukan pengguna di seluruh negeri Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya yang dikeluarkan oleh Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (SYABAS).

Sila lakukan persiapan yang sewajarnya dan dapatkan notis status terkini ini dari masa ke semasa.

Terkini! Notis Gangguan Bekalan Air Tidak Berjadual di Selangor - KL - Putrajaya

GANGGUAN BEKALAN AIR TIDAK BERJADUAL* DI SELANGOR DAN KUALA LUMPUR

Senarai Notis Terkini Gangguan Bekalan Tidak Berjadual* serta kawasan yang terlibat yang dikeluarkan oleh SYABAS di Selangor Dan Kuala Lumpur (KL) :

* Tidak Berjadual bermaksud gangguan bekalan air yang berlaku tanpa dirancang atau secara tiba-tiba akibat faktor di luar kawalan pihak Syabas.

Sila semak status terkini gangguan bekalan air tidak berjadual* kawasan anda melalui Live Twitter dan Facebook berikut serta laporan sidang media dari pihak Syabas.

Gangguan Bekalan Air Sementara di Daerah Petaling, Hulu Langat, Kuala Langat dan Sepang
Info SYABAS : 8.00pagi, Selasa 4 Oktober 2016.

*PEMAKLUMAN AWAL PENCEMARAN BAU DI SG SEMENYIH*
Pihak kami telah mengesan Pencemaran Bau di sumber air mentah, Sg Semenyih. Pihak kami sedang mengambil tindakan perlu dan memantau situasi ini. Loji Rawatan Air Semenyih akan terpaksa ditutup semula apabila pencemaran ini sampai ke muka sauk dan beberapa kawasan di Daerah Hulu Langat, Petaling,Sepang & Kuala Langat akan mengalami gangguan bekalan air.

4 OKTOBER 2016
Punca Pencemaran Sg. Semenyih Dikenal Pasti
Pencemaran bau di Sungai Semenyih  berlaku lagi pada pukul 11:00 malam semalam (03 Oktober 2016) di Sg. Semenyih.

Punca pencemaran telah dikenal pasti daripada premis yang terletak di Batu 22 1/4, Jalan Sg. Lalang, Semenyih.

Jabatan Alam Sekitar, Lembaga Urus Air Selangor dan Majlis Perbandaran Kajang masing-masing akan mengambil tindakan tegas ke atas pengusaha tersebut.

Dukacita dimaklumkan bahawa loji rawatan air Semenyih terpaksa ditutup semula buat kali ke-4 pada pukul 10 pagi akibat pencemaran bau ini. Bekalan air akan pulih secara berperingkat apabila loji rawatan air beroperasi semula.

Daerah dan kawasan persekitaran yang akan mengalami gangguan bekalan air adalah seperti berikut.

Daerah Hulu Langat meliputi Bangi, Bandar Bukit Mahkota, Kajang, Semenyih dan Rinching.
Daerah Kuala Langat meliputi Morib, Banting, Bandar Saujana Putra, Bandar Rimbayu dan Teluk Panglima Garang.
Daerah Petaling termasuk mereka yang tinggal di USJ 1 – 27, Puchong, Seri Kembangan dan Serdang.
Daerah Sepang meliputi Putrajaya,  Cyberjaya, Bandar Nusa Putra, Putra Heights, Pulau Meranti, Kota Warisan, Bandar Bukit Puchong dan Sg Merab.

5 OKTOBER 2016
Kemaskini
Bekalan air di kolam takungan perkhidmatan daerah Petaling, Hulu Langat, Sepang dan Kuala Langat dijangka akan mencapai paras optimum secara berperingkat mulai hari ini (5 Oktober 2016).

Dalam usaha untuk memastikan bekalan air diagihkan dengan lebih efisien semasa pemulihan ini serta mengurangkan tempoh gangguan bekalan air kepada pengguna, bekalan air akan diagihkan secara berjadual ke kawasan yang terlibat. Sila rujuk di sini ‘Jadual Bekalan Air

Air akan dibekalkan ke zon, yang dijadualkan mendapat bekalan air, pada pukul 4:00 petang. Bekalan air akan dihentikan dua hari kemudian pada 9:00 pagi (kecuali pada hari ini, hari pertama penjadualan yang mengambil masa hanya 1 hari). Bekalan air bantuan akan dihantar dengan lori tangki ke kawasan yang mengalami gangguan bekalan air akibat paras air rendah di kolam takungan perkhidmatan.

8 OKTOBER 2016
Pembekalan air berjadual diteruskan
Pelan pemulihan bekalan air secara berjadual kepada pengguna di Zon 1 dan 2 daerah Hulu Langat, Kuala Langat, Sepang dan Petaling akan diteruskan sehingga bekalan air pulih sepenuhnya.

08 OKTOBER 2016 (1600 JAM)
Loji Rawatan Air Langat dan Cheras beroperasi semula
Loji rawatan air Langat dan Cheras masing-masing telah beroperasi pada 9:00 pagi dan 12:00 tengah hari ini.

Kedua-dua loji telah bertukar sumber air mentah daripada Sungai Semantan kepada empangan Sungai Langat.

Bekalan air akan diagihkan ke kawasan terlibat di Kuala Lumpur dan sebahagian daerah Petaling serta Hulu Langat berpandu kepada jadual mulai esok (9 Oktober 2016), sebagai langkah sementara, demi memastikan pengguna tidak mengalami gangguan bekalan air berpanjangan.

Jadual bekalan air berjadual sementara dari 9 Oktober hingga 15 Oktober 2016. Air dibekalkan pada 4:00 petang dan tutup pada 9:00 pagi (hari ke-2)
Jadual Bekalan Air Sementara
Sila rujuk senarai kawasan anda di Zon mana di siniJadual Bekalan Air (pdf file)

Pasukan pemantau sungai Air Selangor masih di Pahang sejak semalam (7 Oktober 2016) membantu Badan Kawal Selia Sumber Air Pahang dan Jabatan Alam Sekitar Pahang untuk mengenal pasti punca pencemaran di Sungai Semanta

Gangguan Bekalan Air: Daerah Petaling, Hulu Langat, Kuala Langat dan Sepang

SIARAN MEDIA

23 OKTOBER 2016 (1300jam)

 

Kuala Lumpur – Beberapa kawasan di Daerah Petaling, Hulu Langat, Kuala Langat dan Sepang sedang mengalami gangguan bekalan air sementara ekoran penutupan Loji Rawatan Air Sg. Semenyih akibat pencemaran bau air sungai pada pukul 7:30 pagi pada 23 Oktober 2016.

 

Pencemaran bau air sungai disyaki berpunca daripada kawasan perindustrian Nilai, Negeri Sembilan.

 

Kawasan-kawasan utama dan persekitaran yang sedang mengalami gangguan bekalan air sementara ini adalah seperti berikut;

 

  • Daerah Hulu Langat: Bangi, Bandar Bukit Mahkota, Kajang, Semenyih dan Rinching.
  • Daerah Kuala Langat: Morib, Banting, Bandar Saujana Putra, Bandar Rimbayu dan Telok Panglima Garang.
  • Daerah Petaling: USJ 1- 27, Puchong, Seri Kembangan dan Serdang
  • Daerah Sepang: Putrajaya, Cyberjaya, Bandar Nusa Putra, Putra Heights, Pulau Meranti, Kota Warisan, Bandar Bukit Puchong dan Sg. Merab. 

Sila tekan sini untuk lampiran senarai terperinci kawasan yang mengalami gangguan bekalan air. 

 

Penghantaran bekalan air bantuan sedang diuruskan dengan lori tangki ke kawasan terlibat dan premis kritikal, seperti hospital dan pusat dialisis.

 

Pengguna boleh mendapatkan maklumat terkini dan terperinci kawasan-kawasan yang terlibat melalui aplikasi telefon bimbit pintar “mySYABAS” danwww.syabas.com.my.

 

Segala kesulitan amatlah dikesali.


..........................................


GANGGUAN BEKALAN AIR BERJADUAL* DI SELANGOR DAN KUALA LUMPUR

Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (SYABAS) ingin memaklumkan bahawa beberapa kawasan seperti yang dinyatakan di bawah akan mengalami gangguan bekalan air sementara berikutan dari kerja-kerja menaiktaraf sistem bekalan air yang akan dilaksanakan mengikut ketetapan.

Senarai Notis Terkini Gangguan Bekalan Air Berjadual* serta kawasan yang terlibat yang dikeluarkan oleh SYABAS di Selangor Dan Kuala Lumpur (KL) :

* Berjadual bermaksud Gangguan bekalan air yang telah dijadualkan oleh pihak Syabas berikutan beberapa faktor yang dikenal pasti untuk tujuan pembaikkan atau menaik taraf.

Sila ke Link Berikut Untuk Jadual (Scheduled Water Disruption) secara terperinci setiap hari akan Gangguan bekalan air berjadual ini:

Syarikat Bekalan Air Selangor - SYABAS

Untuk sebarang pertanyaan dan bantuan sila hubungi Puspel 
Maklumat berhubung kejadian ini juga boleh diakses melalui aplikasi sistem mySYABAS yang boleh dimuat turun melalui Google Playstore dan Appstore

p/s: Informasi entri ini sentiasa dikemaskini apabila terdapat sahaja notis terkini yang dikeluarkan oleh Syabas...

rujukan maklumat : http://www.syabas.com.my/ 


3 Komentar untuk "Terkini! Notis Gangguan Bekalan Air di Selangor-KL-Putrajaya"

Terima kasih atas maklumat ini.
Kawasan yang terlibat kenalah simpan air untuk kegunaan sepanjang gangguan bekalan.

Tayamum la ni ari....smpai kul brpe nk hdp ni...xde bekalan air dah

Mcm mne nk simpan...sblmnya xde pemberitahuan

Coretan anda amat-amat dihargai. Terima kasih bersama 'BMBlogr - “Jazakumullah Khairan Katsiran Wa Jazakumullah Ahsanal Jaza”

 
Copyright © 2015 BMBlogr - All Rights Reserved