Hukum Upah Tukang Sembelih Dan Lapah Qurban


Persoaalan akan hukum memberi upah dengan daging binatang qurban kepada tukang sembelih dan tukang lapah binatang qurban. Adakah ianya menjadi satu kesalahan?Soalan:

Apa hukum memberi upah tukang sembelih dan tukang lapah binatang qurban dengan memberi daging binatang qurban tersebut sebagai upah?

Jawapan Ustaz Azhar Idrus:

Ini banyak sangat yang terjadi, dah macam lumrah, sebab ramai yang tidak tahu hukum. Hukumnya HARAM kita memberi upah penyembelih dan juga tukang lapah, dengan daging qurban yang disembelih itu, malah dengan seurat bulu binatang qurban itu pun tidak boleh!

Saidina Ali r.a berkata, "Nabi s.a.w pernah menyuruh aku korban seekor unta milik Baginda kemudian sedekahkan daging, kulit dan apa yang di atas belakang unta-unta itu serta aku juga tidak memberi apa pun kepada tukang sembelih tersebut. Dia berkata: Kami memberinya dengan harta kami sendiri." (Hadis Riwayat Muslim).

Adakah sah qurban itu?  Ibadah qurban itu sah, tetapi perbuatan memberi upah itu yang haram. Hukum memberi upah tukang sembelih dan tukang lapah binatang qurban

Jadi, macamana nak upah mereka?  Nak bagi upah boleh, upah dengan duit. Tetapi, kita boleh beri daging kepada mereka sedikit dari bahagian kita sebagai sedekah atau hadiah sepertimana yang kita beri kepada orang-orang lain, asalkan bukan niat upah.  Hukum memberi upah tukang sembelih dan tukang lapah binatang qurban

Habis tu kesalahan yang lepas-lepas macamana?  Bagi sesiapa yang telah mengambil upah selama ini, maka wajib dia bertaubat dan wajib ganti balik dengan jumlah daging yang dia telah diambil sebagai upah.  Hukum memberi upah tukang sembelih dan tukang lapah binatang qurban

Sebab itu kita kena belajar ilmu agama. Jangan belajar ilmu dunia saja. Ibadah qurban itu sunat sahaja, tetapi bila kita hendak buat ibadah qurban, belajar hukum mengenainya itu adalah WAJIB. Hukum memberi upah tukang sembelih dan tukang lapah binatang qurban

sumber:  FB

Jelas sekali hukum memberi upah dengan daging binatang qurban kepada tukang sembelih dan tukang lapah binatang qurban adalah HARAM dan wajar diketahui oleh mereka yang berkenaan serta diberitahu agar perkara tersebut tidak berlaku lagi andai ianya telah terjadi sebelum ini.

Sesama umat Islam juga perlu saling mengingati agar dapat menghindari perkara yang dilarang oleh Allah SWT. Semoga kita semua sentiasa dilindungi.

0 Komentar untuk "Hukum Upah Tukang Sembelih Dan Lapah Qurban"

Coretan anda amat-amat dihargai. Terima kasih bersama 'BMBlogr - “Jazakumullah Khairan Katsiran Wa Jazakumullah Ahsanal Jaza”

 
Copyright © 2015 BMBlogr - All Rights Reserved