Festival Light and Motion Putrajaya (LAMPU) 2015


Festival yang dinanti-nantikan kini kembali! Light and Motion Putrajaya (LAMPU) 2015 akan berlangsung mulai tarikh 30 Oktober ini sehingga 1 November bertempat di Dataran Putrajaya, Presint 3 Putrajaya.

Pelbagai teknologi dan inovasi pencahayaan terkini. Jangan lepaskan peluang, ayuh bersama-sama memeriahkan Pesta Cahaya Dan Gerakan Putrajaya (Festival Light and Motion Putrajaya - LAMPU 2015).

Festival Light and Motion Putrajaya (LAMPU) 2015

LAMPU 2015 atau 'Light And Motion Putrajaya' adalah sebuah acara mega anjuran Perbadanan Putrajaya yang merupakan ahli 'Lighting Urban Community International (LUCI), sebuah badan persatuan antarabangsa yang menyokong inisiatif, evolusi idealistik dan transformasi industri pencahayaan dibandar-bandar seluruh dunia.

Festival bertaraf antarabangsa, LAMPU 2015 diilhamkan untuk mengetengahkan elemen kemodenan dan kemajuan industri pencahayaan di Malaysia ke memertabatkan inisiatif pencahayaan bandar khususnya di Putrajaya yang lebih sistematik dan ideal di peringkat yang lebih tinggi dan antarabangsa.

Berikut adalah jadual acara dan agenda program Festival LAMPU 2015.

Festival Light and Motion Putrajaya (LAMPU) 2015

Video Promo

Lihat juga video promo ini menunjukkan akan keistimewaan dan kemeriahan Light and Motion Putrajaya (LAMPU) 2015


LAMPU 2015 - Official Video Promo
Festival yang dinanti-nantikan, Light and Motion Putrajaya (LAMPU) 2015 akan berlangsung mulai 30 Oktober ini sehingga 1 November bertempat di Dataran Putrajaya, Presint 3 Putrajaya. Pelbagai teknologi dan inovasi pencahayaan terkini. Jangan lepaskan peluang, ayuh bersama-sama memeriahkan Festival Light and Motion Putrajaya 2015 #LAMPU2015.
Posted by Perbadanan Putrajaya on Tuesday, October 13, 2015

Acara Menarik LAMPU 2015

Berikut pula adalah beberapa acara, persembahan dan pertandingan menarik yang pasti akan menjadi tarikan utama serta menambat hati setiap pengunjung Festival Lampu 2015, Putrajaya.

Festival Light and Motion Putrajaya (LAMPU) 2015

Pertandingan Fotografi
Pertandingan Fotografi LAMPU 2015 kembali dengan menawarkan pelbagai hadiah menarik untuk dimenangi. Pertandingan kali ke-2 ini dianjurkan kembali setelah mendapat sambutan luar biasa pada LAMPU 2014 yang lalu.

Festival Light and Motion Putrajaya (LAMPU) 2015

Garden Lighting
Dihiasi dengan kemasan berunsurkan cahaya menjadikan suasana taman yang indah pada waktu malam. Setiap rekaan dan gaya penataan mempunyai penceritaan yang tersendiri untuk menonjolkan elemen keunikan pencahayaan taman di Komplek Perbadanan Putrajaya dan Kiblat Walk.

Festival Light and Motion Putrajaya (LAMPU) 2015

Tron Dance Performance
Memperkenalkan Team E.L Malaysia, penari tron profesional yang akan menambahkan kemeriahan suasana festival dengan efek pencahayaan suit tron LED pastinya memberikan pengalaman luar biasa dan terindah buat para pengunjung.

Menawarkan peluang untuk melihat persembahan tarian tron secara dekat, bergambar bersama dan pengalaman ekslusif menggayakan Tron Suit (Michael Jackson Suit) buat para pengunjung bertuah.

Festival Light and Motion Putrajaya (LAMPU) 2015

Persembahan Wayang Kulit
Persembahan kesenian wayang kulit yang menggunakan seni kreatif cahaya dan penyampaian cerita penuh mesej positif. Dalam era modenisasi, sememangnya wayang kulit pertunjukan warisan turun temurun 'tak lapuk dek hujan, tak lekang dipanas dan tak telan dek zaman'.

Festival Light and Motion Putrajaya (LAMPU) 2015

Bicycle Light Show
'Bicycle Light Show' akan mempamerkan penggunaan teknologi pencahayaan terkini yang unik dan kreatif dalam usaha menggalakkan kayuhan basikal yang selamat pada waku malam selain bergaya melalui dekorasi lampu pada basikal.

Festival Light and Motion Putrajaya (LAMPU) 2015

Projection Mapping
'Project Mapping' atau pemetaan cahaya menggunakan teknik dan teknologi yang terkini. Ia menghasilkan paparan dalam bentuk 3D pada fasad bangunan bagi menonjolkan keunikan perincian senibina bangunan. 

Teknik khusus dan gabungan pelbagai motif akan diterapkan pada fasad bangunan Istana Kehakiman dan juga pintu gerbang Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin akan kelihatan tampak hidup.

Festival Light and Motion Putrajaya (LAMPU) 2015

Car Light Show
'Car Light Show' merupakan pertunjukan dan pertandingan kehebatan dekorasi hiasan lampu dan audio kereta yang pasti memukau perhatian anda

Festival Light and Motion Putrajaya (LAMPU) 2015

Festival yang bakal menjanjikan pencahayaan bandar terhebat! LAMPU 2015 akan memberikan anda satu pengalaman yang tidak boleh dilepaskan. Saksikan sendiri kehebatan penataan elemen cahaya di Festival LAMPU 2015 atau 'Light And Motion Putrajaya 2015'

0 Komentar untuk "Festival Light and Motion Putrajaya (LAMPU) 2015"

Coretan anda amat-amat dihargai. Terima kasih bersama 'BMBlogr - “Jazakumullah Khairan Katsiran Wa Jazakumullah Ahsanal Jaza”

 
Copyright © 2015 BMBlogr - All Rights Reserved